Örgütlenme ile Karabağlar’ın teri sel olup akacaktır.
Başkan Soyer’den mobilyacılara kooperatifleşme çağrısı
İzmirli mobilyacılar, sorunlarının analizi ve bölümün gelişimi için Mobilya Atölyesinde buluştu. Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sektörün sorunlarının analizi için organizasyon, lojistik ve mesleki eğitime işaret etti. Katliam için kooperatifleşme davetinde bulunan Önder Soyer, “Örgütlenmeyle Karabağlar’ın teri akacaktır” dedi.
Meslekteki konuların analizi ve mesleğin gelişimi için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Ege İhracatçılar Birliği ve İzmir Mobilya Sanayicileri ve Marangozlar Odası (İZMOD) iş birliğiyle düzenlenen Mobilya Çalıştayı, başladı.
Karabağlar’daki Mobilya Akademisi’nde düzenlenen atölyenin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman İşleri İhracatçı Birlikleri Yönetimi Heyet Başkanı Ali Fuat Gürle, İZMOD Başkanı Hasan Özkoporan, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.
“Karabağlar’ı Akdeniz’in en çağdaş mobilya tasarım üssü yapmak istiyoruz”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Önder Tunç Soyer, “Karabağlar ilçemizle özdeşleşen mobilya reyonu kesinlikle İzmir ekonomisinin en değerli segmentlerinden biri. Hem tasarımı hem sanatı hem de teknolojiyi içinde barındıran mobilyacılık şehrimize yakışan ve katma değeri yüksek bir branş. Bugünkü toplantımız mobilya şubemizin dünya standartlarını belirleyen işler ortaya koyabilmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu çalıştay bir etkinlik olmanın ötesinde, bölgesel kalkınma atılımımız için değerli bir adımdır. Bir şehrin kaderini, oradaki ekonomik kümeler belirler. İzmir ve Karabağlar için mobilyacılık tam da böyle bir şey. Batı Anadolu’nun orman ürünleri, kentimizin bir ticaret üssü olması, İzmirlinin girişimci ve tasarımcı ruhuyla birleşince İzmir’de çok güçlü bir mobilya sektörü doğdu. Bize düşen görev, bu kesimin tarihsel gücünü pekiştirmek ve Karabağlar’ı Akdeniz’in en çağdaş mobilya tasarım ve üretim üssü haline getirmektir. Bunu hep birlikte başaracağımıza tüm kalbimle inanıyorum.”
“Bu çabanın boşa gitmesine asla izin veremeyiz”
Türkiye’nin rakamsal olarak mobilya ihracatında çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Lider Soyer, şubenin gelişimi için organizasyon, lojistik altyapı ve mesleki eğitime işaret etti. Lider Soyer, “Sektörümüzün önünü açmak ve tasarımdan ihracata üretimin her aşamasında dünya ile rekabet edebilmesini sağlamak için örgütlenmek zorundayız. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli mobilya üreticilerinin birlikte hareket etmesi büyük değer taşıyor. Çalıştayımızın bu konuda da önümüzü açmasını ve yol göstermesini temenni ediyorum. İzmir’de tarım bölümünde son 11 ayda organizasyondan ihracata giden yolu gün be gün yaşadık. Bir yıl önce İzmir dağlarında tek başına çobanlık yapan ve bundan vazgeçmek üzere olan süt üreticilerimiz bugün peynir ihracatçısı konumuna geldi. Tüm bunları ekonomik demokrasiye olan inancımız ve kooperatifçiliklerimizle başardık. Mobilya sektöründe de benzer bir yaklaşımın mümkün olabileceğini düşünüyorum ve bu çalıştayın organizasyonel sonuçlarını öğrenmek için sabırsızlanıyorum. Düzenlemek, Karabağlar’ın mobilya atölyelerinde dökülen alın terinin sel olup önündeki tüm pürüzleri yok etmesi demektir. Bu çabanın boşa gitmesine asla izin veremeyiz ve bu nedenle örgütlenme konusunda çok daha büyük adımlar atmamız gerekiyor” dedi.
Başkan Soyer konuşmasının son bölümünde, Karabağlar Mobilya Akademisi bünyesinde kurulan İzmir Mobilya Şubesi Yönetim Kurulu’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yer aldıklarını belirtti. Önder Soyer, mobilya üreticilerinin sanayi sitesi talebinin karşılanması için çalışmaların hızla devam ettiğini de söyledi.
“Karabağlar’ın her zaman mobilyanın kalbi olmasını istiyoruz”
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar’da mobilya şubesinin gelişmesi için ortak akılla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Karabağlar denilince akla mobilya geliyor. Karabağlar, İzmir ve Ege’de mobilyanın kalbi konumunda. Bölüm maalesef konum olarak istediğimiz noktada değil. Karabağlar’da çok değerli mobilya imalatları ve tasarımları var. Yaptığımız araştırma ile buradaki mobilyaların İngiltere ve Fransa Kraliyet Ailesi’ne gittiğini biliyoruz. Burada böyle bir dinamik varken bölümün gerilemesi bizleri üzdü. Uzun zamandır segmenti değiştirmek için neler yapılabilir diye araştırıyoruz. En değerli sorun mobilya sanayi sitesi kurulmasıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli takviyeyi mutlaka vereceğine inanıyorum. Lojistik sorunu var. Sorunlar çözüldükten sonra Karabağlar’daki mobilya reyonu çok rahat ilerleyebilir. Gücü var, dinamizmi var, altyapısı var. İzmir’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Mobilyanın kalbi her zaman Karabağlar olsun istiyoruz” dedi.
“Raflarda devamlılık sağlansın”
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Eşyaları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, “Birliğimiz, üretimin olduğu her yerde sektörün arkasında durmuştur, olmaya da devam edecektir. Atölyemizin verimli geçmesini dilerim. Yaptığımız işler rafa kaldırılmadığı sürece sürekliliği var” dedi.
İzmir hak ettiğini alacak
İZMOD Lideri Hasan Özkoporan, “Bu çalıştay fikri ortaya çıktığında İzmir’i hak ettiği yere götüreceğimize gerçekten inandık. Birçok sorunumuz var ama çözüm noktasında takılıp kaldığımız durumlar da oluyor. Bu çalıştay ile bu sorunların çözüleceğini ve İzmir’in hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanlarından “İyi Niyet Beyanı”
Açılış konuşmalarının ardından Lider Soyer, Lider Selvitopu, Ali Fuat Gürle ve Hasan Özkoparan çalıştay öncesi “İyi Niyet Beyanı”nı imzaladılar. Yeterli Niyet Beyannamesi’nde, “Bu çalıştayın aşağıda imzası bulunanlar, “Karabağlar Mobilya Akademisi” bünyesinde oluşturulacak “İzmir Mobilya Sanayii Yürütme Kurulu”na temsilci verecekler ve bu komite aracılığıyla yapılan çalışmaları takip edeceklerdir. çalıştay sonuç raporunda yer alacak gelişim alanları hedeflenen gelişmelere ulaşılmasında destek sağlayacaktır” dedi.
10 başlıkta analiz tabloları
Çalıştayda mobilya esnaf ve sanayicileri, Karabağlar Belediyesi, EİB, İZMOD ve akademisyenlerle yapılan toplantılar sonucunda 10 tablo oluşturuldu. Mobilya bölümünün bariz sorunlarına ve analiz önerilerine cevap arayacak masalarda “Üretim”, “Tasarım”, “Lojistik, Fiziki Koşullar”, “İstihdam ve Nitelikli Personel”, “Dijital Dönüşüm”, “İhracat, Markalaşma” /Pazarlama”, “Fuar, Mevzuat ve Finans” konuları ele alındı. 4 ana moderatörün koordine ettiği masalarda ortalama 10 katılımcı bir araya geldi.