Bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, 2022 yılında Türkiye’de bitkisel üretim miktarının 128,6 milyon tona ulaştığını ve böylece Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdığını açıkladı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 2021 yılında 117,9 milyon ton olan bitkisel üretim ölçüsü, 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdı. Tarla bitkilerinden pamuk, ayçiçeği, mısır ve yulaf çeşitlerinde tüm zamanların üretim rekorları kırıldı. 2021 yılında 2,25 milyon ton olan pamuk üretimi, 2022 yılında yüzde 22 artışla 2,75 milyon tona ulaştı. 1,25 milyon ton olan pamuk ithalatı 2022’de yüzde 8 azalarak 1,15 milyon ton, 192 bin ton olan pamuk ihracatı ise 2022’de 193 bin ton oldu. Ayçiçeği üretimi 2022’de artışla 2,55 milyon tona ulaştı. yüzde 6. 2021’de 461 bin ton olan rafine ayçiçek yağı ihracatı, 2022’de yüzde 29 artışla 596 bin tona yükseldi. 2021’de 6,75 milyon ton olan mısır üretimi, 2022’de yüzde 26 artarak 8,5 milyon tona yükseldi. 2021’de 276 bin ton olan yulaf üretimi, 2022’de yüzde 32 artışla 365 bin tona, 2021’de 12 ton olan yulaf ihracatı ise 39 kat artışla 2022’de 470 tona ulaştı.
SEBZE ÜRETİMİ 2022 yılında sebze üretimi 31,6 milyon ton olarak gerçekleşti. İhracat değeri ise 2021 yılına göre yüzde 1 artarak 861 milyon dolar olarak gerçekleşti. Havuç, sarımsak ve lahana gibi sebze türlerinde tüm zamanların üretim rekorları kırıldı. Havuç üretimi 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 788 bin 578 tona ulaştı. 2022 için ihracat tedbiri ise 110 bin 454 ton oldu. 2022 yılında sarımsak üretimi yüzde 5 artarak 187 bin 951 ton oldu. 2022 yılı için ihracat tedbiri ise 4 bin 845 ton olarak kaydedildi. Lahana üretimi 2022’de yüzde 12 artarak 964 bin 296 ton oldu. 2022 lahana ihracatı ise 16 bin 182 ton oldu. MEYVE ÜRETİMİ
Toplam meyve üretimi 2022 yılında 26,8 milyon tona ulaşarak bir önceki yıla göre 7,7 artışla tüm zamanların üretim rekorunu kırdı. Toplam meyve ihracatı tedbiri 2021’de 4 milyon 56 bin ton iken, 2022’de yüzde 3 artarak 4 milyon 171 bin ton oldu. 2022’de elma üretimi ve ihracatı yüzde 7 arttı. Armut üretimi yüzde 4, ihracat yüzde 8 arttı. Ayva üretimi yüzde 3 arttı. Erik üretimi yüzde 5, ihracat yüzde 26 arttı. Şeftali-nektarin üretimi yüzde 13, ihracat yüzde 8 arttı. Çilek üretimi yüzde 9 arttı. İncir üretimi yüzde 9, ihracat yüzde 16 arttı. Kuru incir üretimi yüzde 22 arttı. 2021’de 59 bin ton olan kuru incir ihracatı, 2022’de 58 bin tona geriledi. Mandalina üretimi yüzde 3 artarken, ihracatı 930 bin tondan 881 bin tona geriledi. Muz üretimi yüzde 13, ihracatı yüzde 426 arttı. Nar üretimi yüzde 5, ihracatı yüzde 0,5 arttı. Badem üretimi yüzde 7, ihracatı yüzde 12 arttı. Ceviz üretimi yüzde 3 arttı. Zeytin üretimi yüzde 25, sofralık zeytin ihracatı yüzde 15 arttı. Zeytinyağı üretimi yüzde 79, zeytinyağı ihracatı yüzde 72 arttı. Trabzon hurması üretimi yüzde 27, ihracat yüzde 19 arttı.